‘We blijven gastheerschap nastreven’

“Horeca is beleving, emotie, ervaren en genieten. Dat moeten we nu op anderhalve meter afstand organiseren. Dat doen we met hart en ziel, maar we worden erg beperkt in onze mogelijkheden.” Sjoerd Bosgra, samen met echtgenote Saskia, eigenaar van hotel-restaurant It Posthûs in Burdaard, blijft gastvrij. Maar makkelijk is het niet. Aly Meindertsma, regiomanager Fryslân van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) knikt: Bosgra’s verhaal klinkt als dat van vele andere horecaondernemers: ‘we willen zo graag, maar het is moeilijk’.

Bosgra: “Toen we verplicht drie maanden dicht moesten, hebben we de verfkwast en poetsdoek opgepakt en alles goed op een rijtje gezet, ook financieel. Saskia en ik zeiden tegen elkaar: het is net als 25 jaar geleden, net of we opnieuw beginnen: wat staat ons te wachten? Komen er straks wel weer gasten?” De gasten kwamen. “In het begin waren ze rustig en tolerant, nu is de sfeer losser. Met een glimlach proberen we de boel aan te sturen en bij te sturen. Het kost veel energie: we doen zo ons best!” Belangen behartigen Op het niet naleven van de ‘coronaregels’ staan flinke boetes en zelfs (tijdelijke) sluiting. Meindertsma: “Ondernemers hebben dit voortdurend in het achterhoofd. Het is wat KHN betreft niet eerlijk dat de verantwoordelijkheid zo duidelijk bij de ondernemer wordt gelegd en niet bij de gasten.” KHN Fryslân heeft regelmatig contact met de Friese gemeenten en Veiligheidsregio over handhaving, boetes en herstelplannen na sluiting. “In het begin van de coronacrisis was het een gekkenhuis. De nieuwe regels, regelingen en noodverordeningen riepen veel vragen op. Ik merk dat nu de niet-coronagerelateerde vragen wat terugkomen, maar het is gewoon een hele rare periode.” KHN houdt een flinke vinger aan de pols, tot een kort geding over versoepeling van de regels aan toe. “De belangen behartigen van de horeca, daar staan wij voor. Natuurlijk is de volksgezondheid belangrijk, maar dit treft de horeca zó zwaar.” De moed erin houden Bosgra: “We hopen dat Nederlandse gasten nog boeken voor de herfst en winter. Op Duitse gasten hoeven we niet te rekenen.” In It Posthûs kan de grote zaal eventueel benut worden voor restauranttafels. Meindertsma: “De meeste horecaondernemers zijn zo creatief. Maar het gemiddelde inkomen is laag en de kosten die wet- en regelgeving met zich meebrengen, waren voor de coronacrisis al hoog.” Bosgra: “We houden de moed erin. Niemand bedoelt het verkeerd: we herinneren mensen zoveel mogelijk, met humor, aan de regels en genieten van gasten die meedenken.” Als het misgaat en Bosgra een boete of zelfs sluiting boven het hoofd hangt? “Dan bel ik Aly. Zo simpel is het.” Meindertsma: “Wij zorgen steeds voor updates. Ondernemers houden die goed in de gaten, zodat ze weten wat ze moeten doen. In zo’n situatie raden we aan éérst het personeel te informeren, zorgen dat je een bericht klaar hebt staan voor de buitenwereld en dat je één aanspreekpunt hebt voor communicatie. En natuurlijk mag Sjoerd mij bellen: daar zijn we voor.”

Guest User